Fietsen op Lanzarote

De Canarische Eilanden staan vooral bekend als een relaxbestemming vol met de bekende ingrediënten: zon, zee en strand. Deels is dit natuurlijk terecht, want Lanzarote en de andere eilanden voorzien je glansrijk van deze gemakken, maar ook voor een actievere vakantie ben je hier zeker aan het juiste adres. Wat denk je bijvoorbeeld van een afwisselende fietsvakantie? Fietsen op Lanzarote is namelijk een echt avontuur, aangevuld met zoveel rust- en strandmomenten als je zelf wil.

Om vele redenen wordt fietsen op Lanzarote steeds populairder. In de zomer is het voor veel mensen een tikkeltje te heet om op de pedalen te gaan staan, maar tussen november en mei is het klimaat perfect om het eiland te verkennen met je stalen ros. Het weer is dan namelijk zacht en er valt weinig neerslag, dus veel amateurfietsers én professionals gaan op het vulkanische eiland in training. Niet alleen het weer spreekt in het voordeel van Lanzarote, maar ook de adembenemende en gevarieerde schoonheid van het eiland overtuigt steeds meer fietsers. Het trapt toch net iets makkelijker door als je weet dat er na de volgende bocht weer een prachtig nieuw decor volgt! Het grote voordeel van Lanzarote is dat al die natuurlijke pracht is samengeperst in een eiland dat prima te befietsen is.

Met een lengte van 58 kilometer en een breedte van slechts 20 kilometer hoef je immers geen astronomische afstanden af te leggen voor je van A naar B of van de ene punt naar de andere bent.
Met de fiets kun je gemakkelijk door de mooiste en meest verschillende landschappen van Lanzarote doorkruisen. Je kunt bijvoorbeeld dwars door het Timanfaya National Park toeren, een uniek vulkanisch maanlandschap aan de zuidoostkant van Lanzarote. Vulkaankraters en lavavelden wakkeren het fietsvuur in je aan op momenten dat je er eigenlijk even doorheen zit. Heb je honger gekregen van al dat fietsen of wil je nog even rustig genieten van dit gebied, dat doet denken aan Mordor uit Lord of the Rings? Stop dan eens bij het bezoekerscentrum, want daar vind je een restaurant waar uitsluitend op vulkanische warmte wordt gekookt. Er zijn natuurlijk vele fietsroutes beschikbaar, maar je zou na Timanfaya richting de zuidpunt kunnen rijden. Net ten zuiden van het nationale park kom je namelijk langs de Salinas de Janubio, het grootste zoutwinningsgebied van de Canarische Eilanden. Vanaf de weg heb je een prachtig uitzicht over deze zoutpannen. Als je verder afzakt, fiets je eigenlijk recht op Playa Blanca af, het bekendste en grootste strand van Lanzarote. Op de zuidelijkste punt van het eiland kun je de zogenaamde Papagayostranden verkennen. Deze zeven ruige stranden, van elkaar gescheiden door vulkaanrotsen, speelden een belangrijke rol in de verovering van het eiland door de Spanjaarden in de vijftiende eeuw.

Niet alleen het zuiden is een fietstocht waard, want ook het noorden van het eiland heeft je voldoende te bieden. Toer bijvoorbeeld door de opmerkelijke groene palmenvallei bij de plaats Haría. Ook kun je mooie tochten maken naar uitzichtpunt Mirador del Rio en Cuevas de los Verdes, een groot grottencomplex aan de noordoostkust. Naast al dit natuurschoon kun je natuurlijk ook over het hele eiland leuke plaatsen aandoen, zoals het drukke Arrecife of de mooi gelegen dorpen Orzola en El Golfo.
Fietsen op Lanzarote biedt voor ieder wat wils; Families, mountainbikers en (professionele) wielrenners kunnen op dit afwisselende eiland allemaal hun ei goed kwijt. Je kunt vast vanuit uw luie stoel in Nederland een meerdaagse georganiseerde tocht boeken, maar Op Lanzarote zelf zijn er meerdere bedrijfjes die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste fiets of de perfecte route. Je kunt je aansluiten bij een groep onder leiding van een gids, maar het is natuurlijk ook een optie om alleen met een fiets en een landkaart op pad te gaan. De prijs van een fiets ter plekke huren verschilt natuurlijk per bedrijfje en het type fiets is bepalend. Over het algemeen kun je voor ongeveer 15 euro per dag op pad met een normale fiets of mountainbike, terwijl een carbon racefiets begint van 25 euro. Waar je ook voor kiest, fietsen is een uitstekende manier om Lanzarote te verkennen!

Sunweb Selections